Uopšteno o hemoroidima

Hemoroidi su normalna anatomska struktura i u stvari su fibrovaskularni jastučići analnog kanala. Postoje dva tipa hemoroida u odnosu na njihovu lokalizaciju i to: spoljašnji i unutrašnji.

Tačan uzrok nastanka uvećanja hemoroida je nepoznat. Uspravan položaj kod čoveka višestruko povećava pritisak u rektalnim venama što ponekad izaziva njihovo uvećanje. Ostali faktori koji mogu uticati na njihov nastanak su hronična opstipacija ili dijareja, trudnoća, nasledni faktori, svakodnevno dugotrajno zadržavanje (npr, čitanje) na wc šolji…

Krvarenje i ispadanje tokom defekacije su najčešći simptomi, a ako ispadnu napolje, bez mogućnosti repozicije, unutrašnji hemoroidi mogu izazvati jake bolove

Unutrašnji hemoroidi su pozicionirani na 3, 7 i 11 časova u analnom kanalu kada je pacijent u ginekološkom položaju.Stepen hemoroida se određuje anamnestički i fizikalnim pregledom. Postoji cetiri stepena hemoroida. Hemoroidi I i II stepena se obično uspešno tretiraju konzervativno dok hemoroidi III i IV stepena zahtevaju hirurški tretman.

Blagi simptomi (samo svrab, peckanje, nelagodnost, krvarenje i/ili ispadanje hemoroida koji se spontano vraćaju) se mogu smiriti promenom načina ishrane kao i upotrebom pomoćnih sredstava. Potrebno je da stolica ne bude tvrda a ni prolivasta što se može postići povećanim unosom namirnica sa većom količinom vlaknastih materija (voće, povrće, hleb i cerealije) povećanim unosom tečnosti (2 – 2,5 litara dnevno) . Treba izbegavati konzumiranje kafe, žestokih pića,ljute i začinjene hrane.Upotreba oralnih preparata   ili masti i čepića mogu pomoći kod ovih stepena bolesti.U slučaju treceg I četvrtog stepena indikovano je lečenje nekom od hirurških procedura.

Koja će se od procedura koristiti zavisu od pacijenta I stanja hemoroida ,a na hirurgu je da se sa pacijentom dogovori o svemu.