Perianalna fistula

Analna fistula (kanal) predstavlja hroničnu potpuno-otvorenu komunikciju između šupljine čmarnog creva i kože oko čmara.Može se opisati kao uski kanal sa unutrašnjim otvorom u analnom kanalu I njegovim spoljašnjim otvorom u koži u blizini anusa.
Prema putu razvoja kanalića fistule se dele na: međumišićne površne, ispod kože pored čmara, međumišićne duboke, visoke fistule iznad mišića koji kontrolišu stolicu.
Indikacija za operativni zahvat je postojanje otvora fistule pored čmarnog creva iz kojeg se više nedelja cedi tečni i gnojni sadržaj i prlja veš. Na fistulu se može cediti i stolica.
Kako se izvodi postupak
Pre nego što se pristupi postupku, rade se pre-operativna ispitivanja i priprema.
Najvažnije je pažljivim sondiranjem (sonda sa tupim, dugmetastim vrhom) identifikovati kanal, kao i unutrašnji otvor fistule u čmarnom crevu i izbegavati pogrešne puteve.
Slikanje i identifikacija fistule može da se izvrši i rendgenološki nakon ubrizgavanja kontrasta u fistulu. Preoperativno se vrši čišćenje creva u trajanju od 2 dana sredstvima za čišćenje i klizmama uz tečnu dijetu.
Procedura započinje tako što se fistulozni kanal otvara incizijom (rasecanjem) kože i mekih tkiva preko sonde. Posle čišćenja i zaustavljanja krvarenja, rana se ostavlja otvorenom da zarasta iz dubine. U početku se redovno previja a nakon toga se provode tople kupke.
Nakon operacije, u proseku je potrebno 1 do 2 dana ležanja u bolnici, a postoperativni oporavak traje od 4 do 6 nedelja.

fistula_360x376